Lastenvaatteet ja kestävä kehitys

Lastenvaatteiden ongelma on, että niitä usein tarvitaan paljon. Vaatteet likaantuvat ja menevät rikki helposti ja jäävät pieniksi nopeasti. Siksi olemme pyrkineet valitsemaan laadukkaita merkkejä, joiden tuotteet kestävät rajummissakin leikeissä, ja jotka voi pestä kätevästi koneessa. Vaatehuollon helppous tekee vaatteesta mukavamman käyttää sekä lapselle että aikuiselle – kenenkään ei tarvitse stressata likaantumisen vuoksi.

Kestävä kehitys ja muoti on vaikea sovittaa yhteen, sillä muoti vaihtuu jatkuvasti jgirl-206144_1280a sen vuoksi kuluttaa resursseja. Pienet teot voivat kuitenkin auttaa säilyttämään luontoa jälkipolvillekin. Vaatteiden lahjoittaminen niitä tarvitseville niiden jäätyä pieniksi on yksi keino pienentää vaatteiden ympäristövaikutuksia. Vanhat vaatteet voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa keräyksiin. Hyvälaatuiset ja kauniit vaatteet varmasti piristävät jonkun päivää ennen pitkää.

Myös materiaaleja kannattaa pohtia. Ostaako luonnollisia materiaaleja, jotka maatuvat ennen pitkää, vaiko keinokuituja, joiden valmistamiseen ei välttämättä ole tuhottu luonnollisia metsiä kuten esimerkiksi puuvillapeltoja varten? Vastaus voi myös riippua käyttötarkoituksesta. Keinokuidun ja luonnonkuidun sekoitus voi toimia paremmin monissa tapauksissa, sillä se kestää kulutusta hyvin, mutta on mukavampi kuin sataprosenttinen keinokuitu. Esimerkiksi sukissa akryylisekoitus ei ole huono vaihtoehto.

Monet vaatteet on myös sertifioitu. On luomumateriaaleista valmistettuja vaatteita, jotka vastaavat virallisia standardeja sekä vaatteita, jotka kokonaan tai osittain on valmistettu kierrätetystä materiaalista. Lisäksi esimerkiksi reilusti tuotettu puuvilla voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli haluat suosia inhimillisiä arvoja. Valitsemalla reilusti tai kestävästi tuotettuja tuotteita voit vaikuttaa ympäristöösi ja näyttää kuluttajan voimalla, millaisen maailman haluat jättää jälkeesi.

Kestävästi tuotettuja kenkiä voi olla vaikeampi löytää. Kierrätyt vaatteet voivat olla toisinaan hyvä ostos, mutta kierrätetyt kengät eivät ole hyvä vaihtoehto kasvavalle lapselle, jonka jalka ja askellus ovat vasta muototoutumassa, joten on parempi ostaa uudet kengät. Niistä ympäristöystävällisimmän valinta voi olla haastavaa. Lisäksi lapsi kasvaa nopeasti, joten yksi kenkäpari ei riitä pitkäksi aikaa. Kannattaa siis panostaa mukavuuteen ja sopivuuteen ensisijaisesti, ja sitten pohtia materiaaleja ja tuotantomenetelmiä. Kierrätettävyys on hyvä ominaisuus. Kestävyys on harvoin avainasemassa, sillä lapset kasvavat kengistä ulos melko nopeasti.

You may also like...