Näin löydät aikaa harrastuksille pikkulapsiarjessa

Moni kokee vanhemmuuden palkitsevana ja ajattelee sen olevan parasta, mitä heille on ikinä tapahtunut. Uupua voi siitä huolimatta, jos itsestään unohtaa pitää huolta. Siksi varsinkin pienten lasten vanhempien tulisi pyrkiä pitämään kiinni harrastuksistaan ja ottaa aikaa välillä vain itselleen. Annamme tässä kirjoituksessa vinkkejä siihen, miten tämän voi toteuttaa.

Hyödynnä lapsen uniaika

Ensimmäinen tapa saada lisäaikaa itsellesi on käyttää hyödyksesi lapsen uniaika. Kotoa ei tietenkään voi lähteä, jos kukaan ei valvo lasta, mutta pienille kotiharrastuksille ja -projekteille on hyvin aikaa lapsen torkkuessa. Voit esimerkiksi hiljentyä lukemaan kirjaa, tehdä käsitöitä, harrastaa joogaa tai pelata vaikka Pay N Play -kasinolla. Näin saat rauhallisen hetken vaikka päivittäin vain itsellesi – uhraamatta kuitenkaan perheen kanssa vietettävää yhteistä aikaa.

Hanki lapselle hoitaja

Toinen hyvä keino ylimääräisen vapaa-ajan löytämiseksi on etsiä taaperollesi hoitaja. Tämä voi olla joku perheenjäsen tai ulkopuolinen ammattilainen, joka on erikoistunut pienten lasten hoitoon. He voivat joskus tarjota lastenvahtipalveluita lyhyelläkin varoitusajalla. Jotkut vanhemmat tuntevat syyllisyyttä lapsen jättämisestä hoitajan pakeille, mutta tähän ei ole mitään syytä. Perheenäitien ja -isien on saatava joskus aikaa myös kodin ulkopuolisille harrastuksille, jotta he voivat taas olla lapsilleen läsnä arjessa.

Ota lapsesi mukaan harrastuksiin

Omiin harrastuksiin voi päästä myös yksinkertaisesti ottamalla lapsen mukaan, jos aktiviteetti sellaisen sallii. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen ja erilaiset koko perheen ulkotapahtumat sopivat hyvin pienenkin lapsen kanssa koettaviksi. Samassa tilanteessa olevat vanhemmat saattavat myös järjestää esimerkiksi yhteisiä ulkoiluhetkiä ja tapaamisia, joissa lapset voivat leikkiä keskenään samalla, kun aikuiset vaihtavat kokemuksia ja kuulumisia. Oman alueen yhdistysten ja esimerkiksi some-ryhmien sivuja kannattaa seurailla tällaisten tapahtumien löytämiseksi.

Pidä itsestäsi huolta

Kaiken kaikkiaan on monia tapoja löytää ylimääräistä “minäaikaa” arjessa, silloinkin kun siihen kuuluu pieniä lapsia. Tasapainon löytäminen perheen kanssa vietetyn ja itsestä huolehtimiseen käytetyn ajan välillä voi olla alkuun vaikeaa, mutta jo pienillä askelilla voit päästä lähemmäksi tätä tavoitetta. Itseään ei kannata ajaa uupumuksen partaalle – lapsi voi silloin hyvin, kun vanhemmallakin on hyvä olla.

You may also like...